duurzame bouwkeet, ketenmanager

Van diesel naar duurzaam

Een aantal bouwbedrijven stelde ons de vraag of we de dieselgenerator die hun bouwketen van stroom voorzagen, konden vervangen voor duurzamere alternatieven. Een mooie uitdaging waarvoor we in de verbruiksgegevens van een bouwkeet moesten duiken. Op zoek naar maximale impact.

Wat we vonden waren korte, enorme piekstromen in de ochtenden en in koude periodes en daarbuiten hele lage stromen. De dieselgenerator had een enorme overcapaciteit om aan die piekvraag te kunnen voldoen die vaak alleen in december voorkwam. In de zomer verstookte hij liters diesel in afwachting van die piek.

Zonnepanelen willen energie kunnen leveren aan een buffer (accu) of netaansluiting en zijn daarom vaak onmogelijk of technisch erg ingewikkeld te combineren met dieselgeneratoren. 

Dat moet toch makkelijk duurzamer kunnen, dachten wij!

Duurzamer, beter én gebruiksvriendelijker

En zo ontstond het plan voor de DuurzameBouwkeet. Tijdens de ontwikkeling daarvan hebben we heel wat hobbels moeten nemen! Ook omdat we onszelf als doel stelden om de keet niet alleen duurzamer, maar ook beter en gebruiksvriendelijker te maken. 

“Ons doel was om de keet niet alleen duurzamer, maar ook beter en gebruiksvriendelijker te maken.”

Al snel liepen we tegen problemen aan die door de huidige manier van werken en vele toeleveranciers niet altijd eenvoudig oplosbaar waren. Bouwketen hebben bijvoorbeeld vaak een ongelijke verdeling van energie over de drie fases waardoor een systeem met flinke overcapaciteit verleidelijk is. En tijdens het transport mogen de bouwketen geen uitstekende delen hebben, dus zonnepanelen, warmtepompen en onze ketenmanager moeten demontabel zijn. Daarbij komt ook nog dat bouwketen in willekeurige hoeveelheden en samenstellingen op projecten worden gebruikt.

Minimaal gedoe voor de klant en maximale impact

Wij wilden minimaal gedoe voor de klant, met maximale impact. Maar hoe zorg je dan voor een universeel product, dat in alle soorten bouwketen eenvoudig te installeren is en dat de hele energiehuishouding overneemt? En hoe kan de klant, zonder onze hulp, al zijn bouwketen in verschillende opstellingen koppelen en configureren bij nieuwe projecten?

We bedachten een aantal innovatieve oplossingen. Die zijn voor een deel zo vernieuwend dat we daar patent op aangevraagd hebben. De procedures voor toekenning van deze patenten duren lang, maar de eerste tekenen zijn positief.

Willie Wortel-gevoel

Als tijdens de brainstormsessie de puzzelstukjes in elkaar passen; als het testen vervolgens ook goed gaat en later als het patent wordt ingediend… Dat Willie Wortel-gevoel is verslavend en enorm motiverend! 

Maar we zijn nog niet klaar. Ook voor een aantal toekomstige features moeten we ons Willie Wortelpak weer aantrekken. Er volgen zeker nog meer slimme oplossingen en -wie weet- ook meer patenten.

Wil je op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Scroll naar boven